dimecres, 29 de maig del 2013

Observacions destacades Maig'13

Aquila pennata (Àguila calçada/ Aguililla calzada/ Booted Eagle): un exemplar de fase clara al Pla de Can Font (La Roca del Vallès) el 2.5.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL   1 exemplar a Can Jorn (La Roca del Vallès) el 26.5.13 (Javi Mendoza)

- Pernis apivorus (Aligot vesper/ Abejero europeo/ Honey Buzzard): dos exemplars a Les Tres Puntes (La Roca del Vallès) el 2.5.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Caprimulgus ruficollis (Siboc/ Chotacabras pardo/ Red-necked Nightjar): un exemplar al Pla de les Hortes (La Roca del Vallès) el 22.5.13 (Carles Llebaria): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Cecropis daurica (Oreneta cua-rogenca / Golondrina dáurica / Red-rumped Swallow): un exemplar a Montornès del Vallès el 26.5.13 (Roger Santmartí)

- Sylvia borin (Tallarol gros/ Curruca mosquitera/ Garden Warbler): 2 exemplars al Pla del Mot (Vilanova del Vallès) i 2 exemplars al Pla de Can Font (La Roca del Vallès) el 2.5.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Lanius collurio (Escorxador/ Alcaudón dorsirrojo/ Red-backed Shrike): 1 mascle a la Calma (Tagamanent) el 18.5.13 (Jordi Ponce): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Petronia petronia (Pardal roquer/ Gorrión chillón/ Common Rock Sparrow): 2 exemplars al secà del Sant (Vilanova del Vallès) el 24.5.13 (Robert Manzano).

- Coccothraustes coccothraustes (Durbec/ Picogordo/ Hawfinch): 1 exemplar a La Roca del Vallès el 4.5.13 (Dani Roca). 2 exemplars a Vallromanes el 10.5.13 (Hugo Framis)

Odonats: Aeshna cyanea

Un altre espècie que podem observar a la conca del Mogent és Aeshna cyanea (anisòpter). És un odonat força gran, presenta una longitud total entre 6,7 – 7,6 cm. Presenta taques verdoses a la zona superior del tòrax, dues bandes completes als dos últims segments de l’abdomen i un pterostigma curt. El tòrax és verd en general i l’abdomen presenta taques dorsals verdoses, als mascles són de color blau als darrers segments. És més fàcil d’observar entre juliol – agost però hi ha observacions fins novembre.

Odonats: Lestes viridis

Una altre espècie d’odonat que podem trobar a la conca del Mogent és Lestes viridis. Es tracta d’una espècie d’odonat zigòpter d’una longitud total d’entre 3,9 – 4,8 cm. És de color verd iridiscent – metàl·lic amb una línia groga característica. L’abdomen és molt allargat i presenta un pterostigma marró clar envoltat de negre. Els adults es poden observar entre maig – novembre, però als mesos d’agost i setembre és més habitual.

Odonats: Calopteryx virgo

El Calopteryx virgo meridionalis és un odonat zigòpter que també podem trobar a la conca del Mogent (Vallès Oriental). La seva longitud total varia entre els 4,5 – 4,9 cm. Els mascles són de color blau metàl·lic, en canvi, les femelles són de color verd metàl·lic. Podem observar els adults d’aquesta espècie entre els mesos de maig i setembre i acostumen a trobar-se en cursos d’aigua corrent i neta.

Individu femella de Calopteryx virgo

Mascle de Calopteryx virgo

dilluns, 13 de maig del 2013

Primers pollets de fotja vulgar

Aquests dies ja es poden veure els primers pollets nascuts de fotja vulgar al Club de Golf de Vilalba (La Roca del Vallès)

Adult i pollets de fotja vulgar (Foto: Javi Mendoza)

Orquídies: Flor caputxina i Flor d'abella

Ja es poden observar dues noves espècies d’orquídies  florides a la conca del Mogent. Es tracta de la Flor caputxina (Anacamptis pyramidalis) i la Flor d’abella (Ophrys apifera ssp. apifera).
Ambdues espècies s’han trobat a la mateixa zona del terme municipal de La Roca del Vallès i les ha trobat el company Lluís Viader.
La Flor caputxina floreix entre finals de març – principis de juliol i rep el nom d’espècie pyramidalis degut a la forma que pren la seva inflorescència.
Flor caputxina (Foto: Javi Mendoza)
 
 
La Flor d’abella floreix entre els mesos de maig i juny i rep el nom apifera degut a que el label (pètal amb la forma i coloració diferent i normalment en posició inferior) recorda a una abella.

Flor d'abella (Foto: Lluís Viader)

Flor d'abella (Foto: Lluís Viader)

Calopteryx haemorrhoidalis

Calopteryx haemorrhoidalis és una altre espècie d’odonat zigòpter que podem trobar a la conca del Mogent (Vallès Oriental). Té una longitud total que varia entre els 4,5 – 4,8 cm. Presenten un dimorfisme sexual marcat (com en Calopteryx virgo). Els mascles són de color coure o de color vermellós – porpra i es caracteritzen per presentar als últims segments de l’abdomen amb una taca de color rosa i gran part de les ales de color negre, amb aspecte de vellut. Les femelles són de color més clar, amb ales marrons amb l’extrem de les ales més fosc i pterostigma de color blanc (pterostigma: cel·la situada a la part exterior superior de les ales, normalment acolorida,  que millora l’eficàcia i el control del vol). Els adults es poden observar entre els mesos de maig i setembre.

Calopteryx haemorrhoidalis (Foto: Javi Mendoza)

Ischnura graellsii

Els odonats pertanyen a un ordre d’insectes coneguts com a libèl·lules i cavallets del diable (també com espiadimonis). Viuen associats a punts d’aigua (rius, llacs, estanys, etc) on dipositen els seus ous i on es desenvoluparan les seves larves (nimfes). Els adults (diürns i depredadors) presenten quatre ales membranoses, un abdomen llarg i estret i un cap més ample que la resta del cos amb dos ulls compostos molt grans. Tenen grans mandíbules amb peces bucals de tipus mastegador.
Es divideixen en zigòpters (Cavallets del diable) i anisòpters (libèl·lules). Els zigòpters normalment quan es troben aturats les seves ales es disposen de manera paral·lela al abdomen i tenen els ulls estan clarament separats. En canvi, els anisòpters, presenten ales desiguals (les posteriors més grans que les anteriors) i en repòs les ales es disposen perpendicular al cos.
Una espècie que podem observar a la conca del Mogent és Ischnura graellsii (zigòpter). De mida molt petita, amb una longitud total entre els 2,6 – 3,1 cm. A Catalunya es poden observar els adults entre mitjans d’abril i mitjans d’octubre. Viu en diferents hàbitats aquàtics, ja sigui en aigües estancades o rius.

Ischnura graellsii (Foto: Javi Mendoza)

diumenge, 5 de maig del 2013

Orquídies: Curraià groc


Nova espècie d’orquídia trobada aquest any, el Curraià groc (Cephalanthera damasonium). És una espècie que floreix entre mitjans d’abril fins a finals d’agost (en funció de les localitats i condicions on es trobi). Especialment es troba en l’estatge montà tot i que també apareix a zones baixes (prop de boscos i herbassars).
És una planta d’uns 20 – 30 cm i presenta una inflorescència amb 3 – 10 flors que són de color groc clar – crema.
De moment, i gràcies al company Lluís Viader, s’han trobat tres exemplars a una zona d’herbassars del terme municipal de Cardedeu.

Curraià groc - Cardedeu (Javi Mendoza)

Curraià groc - Cardedeu (Javi Mendoza)

dijous, 2 de maig del 2013

Orquídies: Clavell violaci


Nova espècie d’orquídia que ja podem trobar florida. De moment, aquest any, s’ha trobat en zones boscoses de Cardedeu (>38), Les Franqueses del Vallès (>8) i La Roca del Vallès (>4). Acostuma a florir d’abril fins principis de juliol, en funció de la localitat.
El clavell violaci (Limodorum abortivum) rep el nom específic abortivum perquè moltes vegades, les flors d’aquesta orquídia no arriben a obrir-se totalment.

Grup de clavells violacis a Cardedeu (Javi Mendoza)

Flor de clavell violaci (Javi Mendoza)


dimecres, 1 de maig del 2013

Observacions destacades Abril'13


- Anas crecca (Xarxet comú / Cerceta común / Eurasian Teal): 1 femella al Camp de Golf de Vilalba (La Roca del Vallès) del 4.4.13 al 5.4.13 (Javi Mendoza). Es torna a observar el 8.4.13 (Oscar Bargalló, Carles Llebaria i Javi Mendoza)i el 9.4.13 (Javi Mendoza)

- Ardeola ralloides (Martinet ros/ Garcilla cangrejera/ Squacco Heron): dos exemplars al Club de Golf de Vilalba (La Roca del Vallès) el 27.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Ardea purpurea (Agró roig/ Garza imperial/ Purple Heron): un exemplar al riu Mogent al Pla de Can Claus (La Roca del Vallès) el 8.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Ciconia ciconia (Cigonya blanca/ Cigüeña blanca/ White Stork): un exemplar en migració al Club de Golf de Vilalba (La Roca del Vallès) el 9.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Phoenicopterus roseus (Flamenc/ Flamenco común/ Greater Flamingo): estol en migració nocturna sobre el Barri dels Dominics (Cardedeu) el 6.4.13 (Andrés García i Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL Mínim un exemplar en migració a La Roca del Vallès la nit del 9.4.13 (Carles Llebaria). Estol en migració nocturna al voltant de les 23:45h i direcció NE a la zona de La Martinenca (Sant Antoni de Vilamajor) el 15.4.13 (Javi Mendoza)

- Milvus migrans (Milà negre/ Milano negro/ Black Kite): un exemplar al Club de Golf de Vilalba (La Roca del Vallès) el 28.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Falco vespertinus (Falcó cama-roig/ Cernícalo patirrojo/ Red-footed Falcon): un mascle al Pla de la Calma (Tagamanent) el 20.4.13 (Jordi Ponce): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Falco subbuteo (Falcó mostatxut/ Alcotán europeo/ Eurasian Hobby): un exemplar en migració a la zona de Ca l’Espinal (La Roca del Vallès) el 26.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Porzana parva (Rascletó/ Polluela bastarda/ Little Crake): Encara present al Club de Golf de Vilalba (La Roca del Vallès) el 1.4.13 (Oscar Bargalló, Carles Llebaria i Javi Mendoza) i el 2.4.13 (Javi Mendoza). Un exemplar al Club de Golf Vilalba (La Roca del Vallès) el 4.4.13 (Josep Hernández) (no sabem si es tracta del mateix exemplar o d’un altre)

- Tringa glareola (Valona/ Andarríos bastardo/ Wood Sandpiper): un exemplar a la zona de l’aiguabarreig Mogent – Vallforners (La Roca del Vallès) el 23.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Tringa nebularia (Gamba verda/ Archibebe claro/ Common Greenshank): dos exemplars al Club de Golf de Vilalba (La Roca del Vallès) el 27.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Streptopelia turtur (Tórtora/ Tórtola común/ European Turtle Dove): un exemplar a la zona de Les Tres Puntes (La Roca del Vallès) el 16.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Cuculus canorus (Cucut/ Cuco/ Common Cuckoo): un exemplar a Sant Pere de Vilamajor el 11.4.13 (Josep Bel): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Caprimulgus europaeus (Enganyapastors/ Chotacabras gris/ European Nightjar): un exemplar a la zona de Ca n’Oriac (La Roca del Vallès) el 15.4.13 (Carles Llebaria): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Merops apiaster (Abellerol/ Abejaruco común/ European Bee-eater): estol a la zona de la depuradora de La Roca del Vallès el 12.4.13 (Carles Llebaria): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Coracias garrulus (Gaig blau/ Carraca europea/ European Roller): un exemplar al Pla de Can Font (La Roca del Vallès) el 28.4.13 (Carles Llebaria): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Calandrella brachydactyla (Terrerola vulgar/ Terrera común/ Short-toed Lark): un exemplar a Les Tres Puntes (La Roca del Vallès) el 30.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Anthus campestris (Trobat/ Bisbita campestre/ Tawny Pipit): un exemplar a Les Tres Puntes (La Roca del Vallès) el 16.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Anthus trivialis (Piula dels arbres/ Bisbita arbóreo/ Tree Pipit): un exemplar a Les Tres Puntes (La Roca del Vallès) el 16.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Luscinia megarhynchos (Rossinyol/ Ruiseñor común/ Common Nightingale): 1 exemplar a la zona de Ca la Pona (Vilanova del Vallès) el 6.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Phoenicurus phoenicurus (Cotxa cua-roja/ Colirrojo real/ Common Redstart): mascle al Pla de Can Claus (La Roca del Vallès) el 3/4/13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Oenanthe oenanthe (Còlit gris/ Collalba gris/ Northern Wheatear): una femella a Les Tres Puntes (La Roca del Vallès) el 16.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Saxicola rubetra (Bitxac rogenc/ Tarabilla norteña/ Whinchat): un exemplar a la zona de La Parellada (La Roca del Vallès) el 10.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL




- Sylvia communis (Tallareta vulgar/ Curruca zarcera/ Common Whitethroat): un exemplar a la zona de Ca l’Espinal (La Roca del Vallès) el 26.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Sylvia cantillans (Tallarol de garriga/ Curruca carrasqueña/ Subalpine Warbler): un exemplar a la Serra de Ca l’Estraguès (Cardedeu – Cànoves) el 13.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Locustella naevia (Boscarler pintat gros/ Buscarla pintoja/ Grasshopper Warbler): 1 exemplar al riu Mogent a Santa Agnès de Malanyanes (La Roca del Vallès) el 20.4.13 (Toni Alonso, Carles Llebaria, Cristina Martí, Olga Martí, Álex Martín, Javi Mendoza, Oriol Tello): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Acrocephalus scirpaceus (Boscarla de canyar/ Carricero común/ Reed Warbler): 1 exemplar capturat per anellament al riu Mogent a Santa Agnès de Malanyanes (La Roca del Vallès) el 20.4.13 (Toni Alonso, Carles Llebaria, Cristina Martí, Olga Martí, Álex Martín, Javi Mendoza, Oriol Tello): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Acrocephalus arundinaceus (Balquer/ Carricero tordal/ Great Reed Warbler): mínim un exemplar (probablement dos) al Pla del Molí – Riu Mogent (La Roca del Vallès) el 30.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Hippolais polyglotta (Bosqueta vulgar/ Zarcero común/ Melodious Warbler): 2 exemplars a Vilanova del Vallès (Toni Alonso i Olga Martí) i 1 exemplar a Can Planes (La Roca del Vallès) (Carles Llebaria), ambdues observacions el 21.4.13: PRIMERES OBSERVACIONS PRENUPCIALS

- Phylloscopus sibilatrix (Mosquiter xiulaire/ Mosquitero silbador/ Wood Warbler): sis exemplars al riu Mogent – Santa Agnès de Malanyanes (La Roca del Vallès) el 28.4.13 (Dani Roca): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL. Mínim de 4 exemplars al Pla de Can Claus (La Roca del Vallès) el 29.4.13 (Javi Mendoza). Un exemplar al Pla de Can Claus (La Roca del Vallès) el 30.4.13 (Javi Mendoza)



- Muscicapa striata (Papamosques gris/ Papamoscas gris/ Spotted Flycatcher): 2 exemplars al riu Mogent – Santa Agnès de Malanyanes (La Roca del Vallès) (Dani Roca), 1 exemplar al Pla de Can Claus (La Roca del Vallès) (Javi Mendoza), 1 exemplar al Pla de Can Font (La Roca del Vallès) (Carles Llebaria) i 1 exemplar al Club de Golf de Vilalba (La Roca del Vallès) (Javi Mendoza) – totes les observacions del 28.4.13: PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Ficedula hypoleuca (Mastegatatxes/ Papamoscas cerrojillo/ Pied Flycatcher): 2 exemplars al Pla de Can Font (La Roca del Vallès) el 6.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL



- Remiz pendulinus (Teixidor/ Pájaro moscón/ Eurasian Penduline Tit): 1 exemplar al Pla de Can Font (La Roca del Vallès) el 3.4.13 (Javi Mendoza)

- Oriolus oriolus (Oriol/ Oropéndola/ Golden Oriole): 1 exemplar al riu Mogent a Santa Agnès de Malanyanes (La Roca del Vallès) el 20.4.13 (Toni Alonso, Carles Llebaria, Cristina Martí, Olga Martí, Álex Martín, Javi Mendoza, Oriol Tello): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

- Coccothraustes coccothraustes (Durbec/ Picogordo/ Hawfinch): 1 exemplar al riu Mogent a Santa Agnès de Malanyanes (La Roca del Vallès) el 20.4.13 (Javi Mendoza i Oriol Tello). 3 exemplars al riu Mogent – Bassa dels ànecs (La Roca del Vallès) el 22.4.13 (Javi Mendoza). Un exemplar a Vallromanes el 23.4.13 (Hugo Framis). 2 exemplars al Golf de Vilalba (La Roca del Vallès) el 26.4.13 (Javi Mendoza). Un exemplar al Pla de Can Claus (La Roca del Vallès) el 29.4.13 (Javi Mendoza)

- Emberiza hortulana (Hortolà/ Escribano hortelano/ Ortolan Bunting): mínim 4 exemplars a Les Tres Puntes (La Roca del Vallès) el 30.4.13 (Javi Mendoza): PRIMERA OBSERVACIÓ PRENUPCIAL

Totes les fotos, si no s’especifica, pertanyen a Javi Mendoza

Lepidòpters diürns Abril'13


Durant el mes d’abril s’ha pogut observar, i identificar, les següents espècies de lepidòpters diürns a la conca del Mogent (Vallès Oriental) (Javi Mendoza):

(nomenclatura, taxonomia i classificació extreta del llibre LAS MARIPOSAS DE ESPAÑA PENINSULAR, Manual ilustrado de las especies diurnas y nocturnas; Redondo,V., Gastón, J. & Vicente, J.C: Ed. Prames, 2010, Butlletí CYNTHIA 2011, del llibre COLLINS BUTTERFLY GUIDE; Tolman,T & Lewington,R: Ed. Collins,2008 i del llibre FIELD GUIDE TO THE MICRO-MOTHS OF GREAT BRITAIN AND IRELAND; Sterling, P & Parsons,M: Ed.British Wildlife Publishing, 2012))

1.Ropalòcers: Espècies de lepidòpters (papallones) diürnes

Papilionidae
- Papilio machaon (Papallona reina/ Macaón/ Swallowtail)



- Iphiclides feisthamelii (Papallona zebrada/ Chupa leche/ Scarce Swallowtail)

Pieridae
- Colias crocea (Safranera de l’alfals/ Amarilla/ Clouded Yellow)

- Gonepteryx rhamni (Llimonera/ Limonera/ Brimstone)



- Gonepteryx cleopatra (Cleòpatra/ Cleopatra/ Cleopatra)

- Euchloe crameri (Marbrada comuna/ Blanquiverdosa moteada/ Western Dappled White)



- Anthocaris cardamines (Aurora/ Musgosa/ Orange Tip)



- Pieris brassicae (Blanca de la col/ Blanca de la col/ Large White)



- Pieris rapae (Blanqueta de la col/ Blanquita de la col/ Small White)



- Pieris napi (Blanqueta perfumada/ Blanca verdinerviada/ Green-veined White)

- Pontia daplidice (Pòntia comuna/ Blanquiverdosa/ Bath White)

Nymphalidae
- Nymphalis io (Paó de dia/ Pavo real/ Peacock Butterfly)

- Polygonia c-album (Papallona de la c blanca/ C-blanca/ Comma Butterfly)




- Vanessa atalanta (Atalanta/ Numerada/ Red Admiral)



- Vanessa cardui (Migradora dels cards/ Cardera/ Painted Lady)

- Pararge aegeria (Bruna boscana/ Maculada/ Specled Wood)



- Lasiommata megera (Margera comuna/ Saltacercas/ Wall Brown)



- Libythea celtis (Papallona del lledoner/ Repicoteada/ Nettle-tree Butterfly)



Lycaenidae
- Tomares ballus (Coure verdet/ Cardenillo/ Provence Hairstreak)



- Callophrys rubi (Verdeta d’ull blanc/ Cejialba/ Green Hairstreak)



- Lycaena phlaeas (Coure comú/ Manto bicolor/ Small Cooper)



- Celastrina argiolus (Blaveta de l’heura/ Náyade/ Holly Blue)

- Pseudophilotes panoptes (Blaveta de la farigola/ -/ Panoptes Blue)



Hesperiidae
- Carcharodus alceae (Capgròs comú/ Piquitos castaña/ Mallow Skipper)




2.Heteròcers: Espècies de lepidòpters (papallones) nocturnes (algunes espècies presenten activitat diürna tot i ser heteròcers, a continuació només les espècies observades amb activitat diürna)

Geometridae
- Epirrhoe alternata (-/ -/ Common Carpet)



Sphingidae
- Macroglossum stellatarum (Bufaforats/ Esfinge colibrí/ Hummingbird Hawkmoth)

Noctuidae
- Autographa gamma (-/ -/ Silver Y)

Crambidae
- Pyrausta despicata (-/-/-)

Totes les fotografies si no s’especifica, pertanyen a Javi Mendoza

Rèptils: Serp d'aigua


Una de les espècies de rèptils que podem trobar a la conca del Mogent és la Natrix maura (Serp d’aigua/ Culebra viperina/ Viperine Snake).

Es tracta d’una espècie d’ofidi (serp) no verinosa fàcilment observable durant el dia dins o prop de cursos d’aigua o basses (tot i que en dies calorosos també es troba activa durant la nit). És una excel·lent nedadora i pot arribar a estar submergida dins l’aigua més de 15 minuts. La seva dieta es composa sobretot d’amfibis, peixos, petits mamífers i invertebrats aquàtics.

Els adults poden arribar als 100 cm de llargada (però normalment no arriben als 70 cm), i són les femelles les que arriben a una major longitud. Cap ben definit i ample i un cos bastant gruixut en els adults. Presenta les escames dorsals força carenades i una pupil·la rodona. La coloració i els patrons de dibuixos a la pell varien considerablement, normalment presenten una coloració gris o bruna amb dues fileres alternades al llarg de la linia vertebral de taques fosques (que poden unir-se formant barres o una franja en ziga-zaga). Al cap, normalment, presenten un dibuix amb una o dues marques en forma de V (que poden quedar unides per una taca central). La part ventral és de colors més clars (groguencs, blanquinosos, etc).