dimarts, 2 d’abril del 2013

Amfibis: Gripau comú vs. Gripau corredor

Entre les diferents espècies d’amfibis que podem trobar a la conca del Mogent (Vallès Oriental), trobem dues espècies de gripaus del gènere Bufo: el gripau comú i el gripau corredor.

Com a característiques generals de les dues espècies podem dir que tenen la pell berrugosa, grans glàndules paròtides i pupil·les horitzontals. Són preferentment nocturnes i terrestres però que a l’època reproductora es troben en basses o cursos d’aigua tranquil·les.

Les glàndules paròtides són el parell prominents de glàndules del cap i el coll situats darrere de cada ull i que produeixen una secreció tòxica que dissuadeix als depredadors.

 Però com diferenciar-los?

El Bufo spinosus (anteriorment Bufo bufo spinosus) és el gripau comú (Sapo común / Common Toad). És el gripau més gran, arribant als 15 cm de longitud (les femelles són més grans que els mascles). Té una forma robusta, pell molt rugosa, pupil·la horitzontal i unes glàndules paròtides prominents i obliqües. Presenta una coloració normalment bruna, però que és molt variable (verdosa, rogenca, etc) i en general uniforme (pot presentar taques o zones més fosques ). L’ull és de color taronja – vermell. No tenen sac vocal extern.



En canvi, el Bufo calamita (Gripau corredor / Sapo corredor / Natterjack) és de mida més petita, rarament supera els 7-8 cm de longitud (com en l’espècie anterior les femelles són més grans que els mascles). És una espècie robusta però que a diferencia del Bufo spinosus presenta unes glàndules paròtides prominents però paral·leles i normalment l’espècie presenta una línia vertebral clara (a vegades absent o poc marcada). La pell és de color bru, verdosa o gris amb taques més fosques i força berrugosa. L’ull és de color daurat verdós. Mascles amb un gran sac vocal extern.

1 comentari:

  1. Ei com et curres els posts!! Molt il·lustratius i educatius!!

    Cheers!!

    ResponElimina